Powstała w zeszłym roku, do dziś zostało już tylko kilka centymetrów na dnie ostatniej butelki. Trunek ma wspaniały bursztynowy kolor, intensywny zapach gruszek i idealną jak dla mnie moc po zastąpieniu połowy ilości spirytusu wódką.
Składniki:
2kg gruszek
1l spirytusu, lub 0,5l wódki i 0,5l spirytusu
szklanka cukru (lub więcej, jeśli nalewka ma być słodsza)
Gruszki obrać, usunąć ogonki i gniazda nasienne, pokroić w
kostkę. Przesypać do dużego (co najmniej 2l) słoja, zalać spirytusem, słój
szczelnie zamknąć i odstawić w słoneczne miejsce na kilka tygodni. Następnie
słój należy przenieść w ciemne, ale dalej ciepłe miejsce na pół roku.
Po tym czasie nalewkę przefiltrować i przelać do butelki a
gruszki pozostałe w słoju zasypać cukrem i odstawić na kilka dni, do
całkowitego rozpuszczenia cukru. Należy pamiętać o codziennym potrząsaniu
słojem.
Przefiltrować syrop z gruszek, gruszki odcisnąć. Połączyć
syrop z wcześniej odfiltrowaną nalewka i rozlać do czystych wyparzonych
butelek. Szczelnie zakorkować i odstawić do wytrawienia w ciemne miejsce na
kolejne 3 miesiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz