niedziela, 16 września 2012

Nalewka na gruszkach




Powstała w zeszłym roku, do dziś zostało już tylko kilka centymetrów na dnie ostatniej butelki. Trunek ma wspaniały bursztynowy kolor, intensywny zapach gruszek i idealną jak dla mnie moc po zastąpieniu połowy ilości spirytusu wódką. 

Składniki:

2kg gruszek
1l spirytusu, lub 0,5l wódki i 0,5l spirytusu
szklanka cukru (lub więcej, jeśli nalewka ma być słodsza)

Gruszki obrać, usunąć ogonki i gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Przesypać do dużego (co najmniej 2l) słoja, zalać spirytusem, słój szczelnie zamknąć i odstawić w słoneczne miejsce na kilka tygodni. Następnie słój należy przenieść w ciemne, ale dalej ciepłe miejsce na pół roku.
Po tym czasie nalewkę przefiltrować i przelać do butelki a gruszki pozostałe w słoju zasypać cukrem i odstawić na kilka dni, do całkowitego rozpuszczenia cukru. Należy pamiętać o codziennym potrząsaniu słojem.
Przefiltrować syrop z gruszek, gruszki odcisnąć. Połączyć syrop z wcześniej odfiltrowaną nalewka i rozlać do czystych wyparzonych butelek. Szczelnie zakorkować i odstawić do wytrawienia w ciemne miejsce na kolejne 3 miesiące.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz