Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa podawanego na ciepło
jako przystawka albo dodatek do potraw. Placek jest zasadniczo samym spodem do
pizzy z dodatkiem ziół, oliwek, cebuli czy suszonych pomidorów. Przepis
zaczerpnięty od Doroty z Moich Wypieków, zmodyfikowany pod katem świeżych
drożdży (wg mnie lepiej się sprawdzają niż drożdże suszone). Ciasto wychodzi
puszyste, pieknie rośnie i nawet nie ma mowy by zdążył wystygnąć – tak szybko
znika.
Składniki:
20g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżki mąki
100ml ciepłego mleka
pół łyżeczki soli
100 ml letniej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
świeże zioła (tymianek, bazylia, rozmaryn, oregano)
oliwki
suszone pomidory
sól morska
grubo mielony pieprz
Wymieszać drożdże z cukrem, do momentu gdy drożdże się
rozpuszczą. Dodać 2 łyżeczki mąki i ciepłe (ale nie gorące) mleko i odstawić w
ciepłe miejsce na 15-20 minut. Po tym czasie zaczyn powinien już ładnie
pracować (powinien kilkukrotnie powiększyć objętość a na powierzchni pojawia
się gęsta piana)
Pozostałą mąkę wymieszać z solą, dodać zaczyn, ciepłą wodę i
oliwę (na tym etapie dodaję do ciasta drobno posiekane suszone pomidory, można
pominąć). Zagniatać ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne (5 minut
solidnego zagniatania powinno starczyć). Przykryć ściereczką i odstawić w
ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko zagnieść, rozwałkować
na średnicę ok. 25cm. Wyłożyć blachę piekarnika papierem do pieczenia,
przełożyć ciasto i zostawić na 20 minut. Zrobić na cieście zagłębienia
kciukiem, zostawić na kolejne 10 minut.
Napuszone ciasto po wierzchu spryskać oliwą, położyć zioła,
oliwki, posypać solą i pieprzem.
Piec 25-30 min w 200oC. Podawać lekko przestudzoną (ale
nadal ciepłą)
Też wolę świeże drożdże i uwielbiam focaccię :-)
OdpowiedzUsuńTwoja wygląda bosko!
Pozdrawiam serdecznie!
Basia