piątek, 26 października 2012

Jabłecznik jesienny




Zachciało mi się czegoś z jabłkami. Czegoś co ma dużo ciasta i dużo jabłek. To ciasto spełnia oba warunki :-) Po za tym swoim wyglądem idealnie nadaje się do zaskakiwania rodziny przy obiedzie zwłaszcza, jeśli z resztek ciasta powycina się jesienne listki, które utworzą 'koronę' na naszym jabłeczniku.

Składniki:

3 szklanki maki pszennej
Szklanka cukru pudru
3 jajka
160g miękkiego masła
2/3 szklanki gęstej śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 dorodnych jabłek (antonówka, szara reneta)
½ łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru pudru do posypania jabłek
Jajko do posmarowania wierzchu

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki. Przełożyć do miski, posypać cukrem pudrem oraz cynamonem, wymieszać i odstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Masło utrzeć z cukrem. Gdy składniki dobrze się połączą a masa stanie się lekko puchata dodawać stopniowo po jednym całym jajku i łyżce śmietany. Dodać przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia, wyrobić ciasto (w razie potrzeby dosypać trochę mąki – moje ciasto wymagało aż całej dodatkowej szklanki mąki zanim osiągnęło konsystencje umożliwiającą wałkowanie). Odstawić na godzinę do lodówki

Podzielić ciasto na 2 części – mniejszą włożyć do lodówki, większą rozwałkować i wylepić nią tortownicę wysmarowaną wcześniej tłuszczem tworząc bok wysokości 3-4cm. Nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć folią aluminiową i wysypać ceramiczne kulki (albo groch :-) Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20min w 200oC. Wystudzić.

Na zimnym spodzie ułożyć równo plasterki jabłek i przykryć rozwałkowaną cienko pozostałą częścią ciasta. Zalepić dokładnie brzeg i zrobić kilka promienistych nacięć na wierzchu, posmarować jajkiem rozkłóconym z łyżką wody. Piec 40-45 min w 180oC (do momentu aż jabłecznik ładnie się przyrumieni a boki zaczną odchodzić od tortownicy)




Źródło: 'Słodka Kuchnia Polska' Ewa Aszkiewicz.

3 komentarze:

  1. Jaki śliczny jabłecznik!!!! :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. prezentuje się super. smakuje na pewno też :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudnie. I to przypieczone ciasto z wierzchu... Aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń