środa, 4 lipca 2012

Chocolate chip muffins




Tradycyjnie piekę jak znajdę jakieś resztki czekolady. Najczęściej są to resztki białej czekolady, bo najmniej przepadam za białą i jak mi zostanie z pieczenia, to nie znika tak szybko jak mleczna ;-) Przepis Nigelli podpatrzony na Moich Wypiekach.

Składniki:

250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
2 łyżki kakao
175 g cukru pudru
150 g chipsów czekoladowych/ posiekanej czekolady
250 ml mleka
90 ml oleju
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej wszystkie mokre. Mokre składniki przelać do suchych i szybko wymieszać.

Formę do mufinek wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem (nie więcej niż do 2/3 wysokości). Do nakładania idealnie sprawdza się łyżka do lodów :-). Przed włożeniem do piekarnika można posypać kawałkami czekolady, co ja pomijam, bo czekolada często się przypala.

Piec ok. 18-20min w 200oC.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz