poniedziałek, 23 lipca 2012

Tarta Tatin z brzoskwiniami




Ta tarta chodziła za mną od dłuższego czasu. Oryginalnie powinna być z jabłkami, ale skoro dostałam od Bartłomieja 5 kilo brzoskwiń to czemu by nimi nie zastąpić jabłek? Brzoskwiniowa tarta Tatin też jest świetna i nawet nie zdążyła wystygnąć zanim zniknęła. Sfotografować dobrze też nie miałam czasu, no nic. Może jutro upiekę następną :-)


Składniki:

Ciasto:
200g maki pszennej
120g masła (mocno schłodzonego)
1 jajko (prosto z lodówki)
1 łyżka cukru pudru

Nadzienie:
ok. 500g brzoskwiń (świeżych lub z puszki)
120g cukru
120g masła


Mąkę, sól i cukier puder wsypać do malaksera, dodać pokrojone w kostkę masło i wbić jajko. Wyrabiać na wysokich obrotach, do otrzymania jednolitej kuli ciasta. Wyjąć, owinąć w folię i zostawić w lodówce do schłodzenia na 30min.

W między czasie przygotować karmel. Na patelni roztopić masło, wsypać cukier i cały czas mieszając smażyć na małym ogniu, aż powstanie gęsty karmel. Przełożyć 2/3 karmelu do formy na tarte o średnicy 24cm. Na karmelu układać brzoskwinie, stroną po pestce do góry i posmarować brzoskwinie resztą karmelu.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na placek grubości ok. 0,5cm i o średnicy większej o 2-3cm od formy do pieczenia. Przenieść ciasto na ułożone owoce, wystający brzeg zawinąć do wnętrza formy (utworzy on rant wokół nadzienia) i nakłuć widelcem. Piec 25-30min w temperaturze 180oC, aż ciasto ładnie się zrumieni.

Po wyjęciu z piekarnika zostawić tarte w formie na ok. 10 min, żeby przestygła, po czym przykryć formę większym od niej talerzem i energicznie odwrócić. Można podawać od razu, na gorąco np. z lodami waniliowymi i bitą śmietaną.

Źródło: 'Elementarz gotowania' Iza Frycz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz