wtorek, 24 lipca 2012

Konfitura wiśniowo-malinowa z białą czekoladą




Na powstanie tej konfitury wpływ miały 3 czynniki: moje przyzwyczajenie do przeglądania gazetki telewizyjnej od końca zawsze jak jestem u Bartłomieja (zawsze jest strona z przepisami), dostawa 5ciu kilo malin z Broniszy i fakt, że akurat zostałam na wsi na rwanie wiśni :-) Konfitura jest fenomenalna i żałuję tylko, że zrobiłam tak mało słoiczków.

Składniki (na 4 słoiki):

600g malin
600g wiśni
500g cukru żelującego
150g białej czekolady

Wiśnie oczyścić i wydrylować. Maliny przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem, czekoladę posiekać.

Wiśnie przełożyć do garnka, doprowadzić do wrzenia i dusić przez chwilę, aż wiśnie częściowo się rozpadną (czas duszenia zależny jest tylko od tego jak duże kawałki wiśni chcemy zostawić w dżemie, im mają być większe tym krócej). Dodać mus malinowy i cukier żelujący, doprowadzić znowu do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować 3 minuty.

Po 3 minutach garnek zdjąć z ognia i dołożyć czekoladę, zamieszać, żeby czekolada się równomiernie rozprowadziła (czekolada nie rozpuści się całkowicie). Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem. Odwracać słoiki po ostygnięciu.

5 komentarzy:

  1. nie wpadłabym na taki pomysł, ale wygląda to pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też z początku nie byłam pewna takiego połączenia smaków, zrobiłam testowo 8 słoiczków i teraz żałuję, że tak mało :]

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie brzmi:)niestety trochę się spóźniłam i wiśni ani czereśni już nie ma;(czy można użyć innych owoców?kupiłam borówki amerykańskie,ale nie wiem czy się nadają do tego przepisu..

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam,
    W pierwszej chwili pomyślałam 'ale jak to, przecież mamy wysyp malin'. No tak, malin a nie wiśni. Z tym faktycznie może być problem :-(.
    Przyznam szczerze, że nie próbowałam innego zestawu z białą czekoladą niż maliny i wiśnie. Nie potrafię doradzić żadnego zamiennika dla wiśni. Jedyne co mogę doradzić to paczka wiśni mrożonych, ale to mało ekonomiczne rozwiązanie (choć na jedną porcję testową chyba jeszcze do zaakceptowania).

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam brzoskwinie z białą czekoladą wyszły przepyszne

    OdpowiedzUsuń