Połowa lipca i początek sierpnia to idealny czas na
przygotowanie Orzechówki. Nalewka ma wspaniały zapach orzechów włoskich i
głęboki brązowozłoty kolor. Po za walorami smakowymi jest podobno niezastąpiona
na wszelkie dolegliwości żołądkowe. Tak więc rwać orzechy póki zielone :-)
Składniki:
1l spirytusu (96%)*
kawałek kory cynamonowej
10 goździków
3 gorzkie migdały
2 szklanki dobrej wody źródlanej
Do szklanego słoja włożyć przekrojone na ćwiartki orzechy (wcześniej
umyte), zalać spirytusem, dodać szklankę wody, rozdrobnione migdały i korzenie. Słój
szczelnie zamknąć i zostawić w piwnicy na 2 tygodnie.
Nie przestraszyć się - po dwóch tygodniach płyn może bardzo ściemnieć. Mój stał się wręcz czarny :-)
Pozostałą szklankę wody zagotować z cukrem, ostudzić, dodać
do nalewki i odstawić na dzień.
Orzechówkę zlać, odcedzić i przefiltrować przez gęste sito
wyłożone gazą albo przez filtry do kawy (filtry najlepiej wkładać do lejka
przygotowanego z odciętej górnej części plastikowej litrowej butelki po wodzie mineralnej).
Przecedzoną nalewkę rozlać do butelek, zakorkować i zalać
lakiem, opisać i odstawić do piwnicy, na co najmniej rok. Orzechówka
przechowywana w chłodnym miejscu może stać nawet 10 lat.
*z podanej ilości alkoholu powstaje bardzo mocna nalewka. Dla
mnie trochę za mocna do picia przy kawie, zostanie więc na dolegliwości
żołądkowe i jako dodatek do ciast. Jeśli chcecie uzyskać łagodniejszą nalewkę
to polecam zastąpić połowę spirytusu wódką, albo użyć samej wódki. W tym roku na
pewno zrobię nalewkę na wódce.
popijam to i mam bardzo zdrowy żołądek
OdpowiedzUsuńjuz mam orzechy (1.6kg) spirytus w biedronce 96%, naczynia też mam i do roboty, o zdrowie trzeba dbać bo mamy tylko jedno
OdpowiedzUsuńSpirytus na nalew należy rozcieńczyć tak by uzyskać max. 70. stopniowy roztwór. Mocniejszy "zetnie" orzechy i nie pozwoli wyciągnąć z orzechów pełnego extraktu. Smacznego.
OdpowiedzUsuńAlbo w drugim etapie dodać 0,75wody wtedy wyjdzie pijalne, przy wcześniejszym dodaniu 0,25 do spirytu by uzyskać ok 70% potem to wodą rozcieńczyć z cukrem gdzie cukier zajmuje pow ok 0,3l czyli rozcieńczamy litrem te ok 70% i wyjdzie nam ok 35-40%.
OdpowiedzUsuń