środa, 4 lipca 2012

Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi



Proste szybkie i smaczne, Po upieczeniu kruche, miękną na drugi dzień.


Składniki:

1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka sody
100g masła
1 jajko
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
70g groszków czekoladowych/ grubo siekanej gorzkiej czekolady
80g grubo posiekanych orzeszków ziemnych (użyłam niesolonych)
Wymieszać razem mąkę, płatki owsiane, sodę, cukier i orzechy.

Masło roztopić i dodać do suchych składników, wbić jajko, dodać aromat, wymieszać. Na końcu dodać czekoladę, krótko wymieszać.

Z ciasta w dłoniach formować niewielkie kulki, dobrze ściskając, ponieważ ciasto jest dość sypkie i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez 14-16 minut. Przynajmniej tak mówi oryginalny przepis. Dla mojego piekarnika było to zdecydowanie za długo. Kolejna partię piekłam już bez termoobiegu tylko 10 min. Punktem kontrolnym jest stopień zarumienienia spodów ciastek. Jeśli zaczynają być złotobrązowe, ciastka należy wyjąć, nawet jeśli po dotknięciu palcem ciasto się zapada – jak ostygną zrobią się odpowiednio twarde :-)




Źródło: Mała Cukierenka

2 komentarze:

  1. Sykwia, Ty rzeczywiście codziennie gotujesz/ pieczesz coś wystrzałowego? Nie ma schabowego z mizerią? albo kanapek? Teraz jest tak gorąco że ewentualnie chłodnik mogę zrobić. Albo lód do kawy mrożonej.
    I zrób coś z tą kaptcha , bo zawsze źle literki wpiszę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Siedze w domu to kucharzę. Schabowy z mizerią mi się przejadł, wolę nasmażyć w woku makaronu z warzywami :-) Już od jakiegoś czasu testuję różne kuchnie, blog powstał by gdzieś to sobie razem trzymać.

    OdpowiedzUsuń