Prawie po studencku: 3 składniki na krzyż, sos robi się
szybciej niż gotuje makaron :D
Składniki (4 porcje):
6 łyżek oliwy extra virgin
2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
2 średnio ostre czerwone chilli
2 puszki (po 400g) krojonych pomidorów
3 łyżki natki pietruszki
500g penne
Sól
Rozgrzać oliwę na dużej patelni na średnim ogniu, wrzucić
czosnek i chilli. Smażyć przez minutę. Dodać krojone pomidory i natkę, gotować
lekko bez przykrycia 10min, od czasu do czasu mieszając. Posolić do smaku i
zdjąć z ognia.
Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć
powrotem do rondla w którym się gotował. Postawić rondel na małym ogniu, zalać
makaron sosem i mieszając gotować jeszcze przez minutę aby smaki się połączyły.
Podawać posypane natką i tartym parmezanem.
Źródło: 'Włoskie dania makaronowe' Gino D'acampo
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz