Wydawało mi się, że jest już po szparagach, w sklepach
przewijały mi się sporadycznie tylko białe, a tu niespodzianka – świeża dostawa
zielonych wąskich pędów. A skoro jeszcze są to wrzucam przepis na nietypowe,
ale świetne połączenie szparagów, makaronu i suszonych grzybów.
Składniki (4 porcje):
400g szparagów
50g solonego masła
200g rozmrożonego zielonego groszku
30g suszonych borowików
2 pory
200ml śmietanki kremówki
3 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
2 szczypty wędzonej suszonej papryki
500g rigatoni (równo cięte, żłobkowane rurki)
60g tartego pecorino (zastąpiłam parmezanem)
Sól
Szparagi obrać skrobaczką do jarzyn, odciąć (odłamać) zdrewniałe
końce. Pociąć na kawałki długości 2cm. Wrzucić do średniego rondla z wrzącą
wodą na 2 minuty, po czym odcedzić i przepłukać zimną wodą, aby pozostały
zielone.
Pory dokładnie opłukać i pociąć na 0,5cm kawałki. Borowiki moczyć
15 min w ciepłej wodzie, osączyć i pociąć w cienkie paseczki.
Roztopić masło na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać
groszek, grzyby, pory i szparagi. Smażyć przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając
drewnianą łyżką.
Wlać śmietanę i podgrzewać dalej przez minutę, stale
mieszając. Dodać natkę pietruszki i wędzona paprykę, posolić do smaku i
odstawić na bok.
Ugotować makaron w dużym garnku z wrzącą osolona wodą. Odcedzić
i przełożyć powrotem do garnka, w którym się gotował. Zalać sosem i mieszać
przez pół minuty, żeby smaki się połączyły.
Podawać posypane tartym pecorino.
Istotnym elementem dania jest wędzona papryka. Wydaje mi
się, że jest taką wisienką na torcie i sprawia, że ta potrawa nabiera
charakteru. Zwykła słodka papryka smakuje zupełnie inaczej i raczej się nie
sprawdzi jako zamiennik.
Żródło: 'Włoskie dania makaronowe' Gino D'acampo
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz