wtorek, 19 czerwca 2012

Rigatoni w śmietanowym sosie szparagowym





Wydawało mi się, że jest już po szparagach, w sklepach przewijały mi się sporadycznie tylko białe, a tu niespodzianka – świeża dostawa zielonych wąskich pędów. A skoro jeszcze są to wrzucam przepis na nietypowe, ale świetne połączenie szparagów, makaronu i suszonych grzybów.

Składniki (4 porcje):

400g szparagów
50g solonego masła
200g rozmrożonego zielonego groszku
30g suszonych borowików
2 pory
200ml śmietanki kremówki
3 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
2 szczypty wędzonej suszonej papryki
500g rigatoni (równo cięte, żłobkowane rurki)
60g tartego pecorino (zastąpiłam parmezanem)
Sól

Szparagi obrać skrobaczką do jarzyn, odciąć (odłamać) zdrewniałe końce. Pociąć na kawałki długości 2cm. Wrzucić do średniego rondla z wrzącą wodą na 2 minuty, po czym odcedzić i przepłukać zimną wodą, aby pozostały zielone.

Pory dokładnie opłukać i pociąć na 0,5cm kawałki. Borowiki moczyć 15 min w ciepłej wodzie, osączyć i pociąć w cienkie paseczki.

Roztopić masło na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać groszek, grzyby, pory i szparagi. Smażyć przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką.

Wlać śmietanę i podgrzewać dalej przez minutę, stale mieszając. Dodać natkę pietruszki i wędzona paprykę, posolić do smaku i odstawić na bok.

Ugotować makaron w dużym garnku z wrzącą osolona wodą. Odcedzić i przełożyć powrotem do garnka, w którym się gotował. Zalać sosem i mieszać przez pół minuty, żeby smaki się połączyły.

Podawać posypane tartym pecorino.

Istotnym elementem dania jest wędzona papryka. Wydaje mi się, że jest taką wisienką na torcie i sprawia, że ta potrawa nabiera charakteru. Zwykła słodka papryka smakuje zupełnie inaczej i raczej się nie sprawdzi jako zamiennik.

Żródło: 'Włoskie dania makaronowe' Gino D'acampo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz