poniedziałek, 18 czerwca 2012

Konfitura truskawkowa z kwiatami jaśminu




O dżemach z dodatkiem płatków róż i kwiatów bzu juz słyszałam. Natomiast moja uwagę zwrócił dżem z truskawek z dodatkiem kwiatów jaśminu. Działkowy jaśmin zaczął już przekwitać. Stwierdziłam więc, że to ostatni dzwonek, żeby wypróbować przepis. Wyszło dobrze, dżem ma fajny posmak, czuć w nim płatki, ale nie przeszkadzają one w trakcie konsumpcji.

Składniki:

750g truskawek
750g cukru trzcinowego żelującego
2 cytryny
Szklanka świeżo zerwanych kwiatów jaśminu

Z reguły producenci cukrów żelujących polecają wymieszać zawartość opakowania z odpowiednią ilością owoców, czasem pokrojonych na drobniejsze części, odstawić owoce na około godzinę, żeby puściły soki i doprowadzić całość do wrzenia. Wszystko, można pakować do słoików. Powstaje z tego bardziej galaretka z dużymi kawałkami owoców niż dżem. Ja pomijam etap zasypywania owoców cukrem na godzinę.

Truskawki umyć, odszypułkować i przełożyć do garnka z grubym dnem. Częściowo zgnieść tłuczkiem do ziemniaków i zagotować. Dusić na małym ogniu około 20 minut, albo póki największe kawałki truskawek będą miękkie.

Do truskawek wsypać cukier żelujący, mieszać aż cukier się rozpuści. Dodać sok z 2 cytryn i płatki jaśminu. Zamieszać gotować jeszcze na wolnym ogniu 3-5 minut (w zależności od instrukcji na opakowaniu użytego cukru).

Rozlewać do wyparzonych słoików i szybko zakręcić wygotowanymi zakrętkami. Słoiki stawiać wieczkiem do dołu. W trakcie stygnięcia wieczka powinny się zassać, taki słoik jest szczelny i nie wymaga pasteryzacji.
Ważnym jest, aby użyte zakrętki były nowe, nie wyszczerbione, a na gumowej uszczelce nie może być żadnych przebarwień.

Źródło: 'Spiżarnia Maryli', Kuchnia TV

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz