środa, 27 czerwca 2012

Udka z kurczaka duszone z kurkami



Typowa w moim domu sytuacja: w lodówce są udka z kurczaka, weź coś z tego wymyśl. I zostawiają mnie czasem tylko z tym mięsem w lodówce. Dziś był jeszcze kubek śmietany. I torba kurek w zamrażalniku.

Składniki:

6 udek z kurczaka
Kubek śmietany 18%
200-300 g kurek (pi razy oko,  chyba tyle w tej torbie grzybów było)
4 łyżki masła
300ml bulionu warzywnego
Sól, pieprz
Gałka muszkatołowa

Udka umyć, usunąć nadmiar tłuszczu i smażyć na małej ilości oleju z obu stron, aż skóra nabierze złoty kolor. Przełożyć do garnka, zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem.

Kurki jeśli mrożone, zalać wrzątkiem i zostawić na 10 min. Większe grzyby pokroić, mniejsze zostawić w całości. Rozgrzać masło na patelni, wrzucić kurki i smażyć, aż się zezłocą. Przełożyć do garnka z mięsem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołowa. Dusić ok. 20 min, na koniec gotowania wlać śmietanę i pogotować jeszcze minutę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz