Typowa w moim domu sytuacja: w lodówce są udka z kurczaka,
weź coś z tego wymyśl. I zostawiają mnie czasem tylko z tym mięsem w lodówce.
Dziś był jeszcze kubek śmietany. I torba kurek w zamrażalniku.
Składniki:
6 udek z kurczaka
Kubek śmietany 18%
200-300 g
kurek (pi razy oko, chyba tyle w tej
torbie grzybów było)
4 łyżki masła
300ml bulionu warzywnego
Sól, pieprz
Gałka muszkatołowa
Udka umyć, usunąć nadmiar tłuszczu i smażyć na małej ilości
oleju z obu stron, aż skóra nabierze złoty kolor. Przełożyć do garnka, zalać
bulionem i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem.
Kurki jeśli mrożone, zalać wrzątkiem i zostawić na 10 min. Większe
grzyby pokroić, mniejsze zostawić w całości. Rozgrzać masło na patelni, wrzucić
kurki i smażyć, aż się zezłocą. Przełożyć do garnka z mięsem. Doprawić solą,
pieprzem i gałką muszkatołowa. Dusić ok. 20 min, na koniec gotowania wlać śmietanę
i pogotować jeszcze minutę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz