sobota, 23 czerwca 2012

Ratatouille




Ratatuja – jedna z odpowiedzi na pytanie 'Jak można lubić cukinię'. Świetna zarówno jako jarzynka do mięs jak i osobne danie wegetariańskie. Nie wymaga dużych zdolności kulinarnych, jedyna trudność polega na nierozgotowaniu kawałków warzyw (no, może poza pomidorami).

Składniki (4-6 porcji):


750g bakłażanów i małych cukinii lub kabaczków i cukinii
1kg mięsistych pomidorów
3 różnokolorowe papryki
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
3 średnie cebule
kilka łyżek oliwy
1-2 ząbki czosnku
liść laurowy
trochę świeżych listków tymianku i bazylii lub 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
natkę pietruszki
pieprz, sól, cukier

Bakłażana pokroić na 1cm plastry, posolić i odłożyć żeby puściły sok. Cukinie, jeśli jest mała , pokroić na pól centymetrowe plastry. Jeśli cukinia jest większa niż 20cm to należy ja obrać i pozbawić pestek oraz błon, zostawiając sam miąższ. Kabaczka obrać jak najcieniej i również pokroić.

Paprykę opiec w mocno nagrzanym piekarniku aż do zbrązowienia skórki. Po wystudzeniu obrać je, usunąć gniazda nasienne i pokroić w 2cm kostkę. Pomidory zanurzyć na kilka sekund we wrzątku, potem opłukać zimną woda i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać i pokroić w plasterki, posiekać czosnek.

W rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, czosnek i zioła. Smażyć aż cebula się zeszkli. Dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem i dusić na małym ogniu pod przykryciem kilka minut, do momentu kiedy pomidory się rozpadną. Zdjąć z ognia.

Na dużej patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy i partiami obsmażać pokrojone warzywa. Każdą obsmażoną porcję odsączyć z nadmiaru tłuszczu i przełożyć do sosu pomidorowego. Kiedy usmażone zostaną wszystkie warzywa postawić rondel na niedużym ogniu i dusić całość jeszcze 15min, co jakiś czas delikatnie mieszając (warzywa nie powinny się rozpaść), pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy. Na koniec dodać posiekaną natkę i ewentualnie doprawić cukrem, solą i pieprzem. Ja dodałam łyżeczkę cukru i pół łyżeczki pieprzu cayenne.

Źródło: 'Elementarz Gotowania' Iza  Frycz.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz