środa, 27 czerwca 2012

Makaron z chilli, czosnkiem i pomidorami


Prawie po studencku: 3 składniki na krzyż, sos robi się szybciej niż gotuje makaron :D

Składniki (4 porcje):

6 łyżek oliwy extra virgin
2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
2 średnio ostre czerwone chilli
2 puszki (po 400g) krojonych pomidorów
3 łyżki natki pietruszki
500g penne
Sól

Rozgrzać oliwę na dużej patelni na średnim ogniu, wrzucić czosnek i chilli. Smażyć przez minutę. Dodać krojone pomidory i natkę, gotować lekko bez przykrycia 10min, od czasu do czasu mieszając. Posolić do smaku i zdjąć z ognia.

Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć powrotem do rondla w którym się gotował. Postawić rondel na małym ogniu, zalać makaron sosem i mieszając gotować jeszcze przez minutę aby smaki się połączyły.

Podawać posypane natką i tartym parmezanem.

Źródło: 'Włoskie dania makaronowe' Gino D'acampo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz